Keresés ebben a blogban

2013. január 27., vasárnap

Karamell torta

Férjecskémnek volt még decemberben a születésnapja. A kívánsága karamell torta volt minden "csicsát" nélkülözve. Csak sok legyen és finom :)

Igyekeztem a kedvébe járni és azt hiszem sikerült is. Egy lágy és könnyű krém, pirított dió isteni párosítás :) és még a díszítés is minimalista lett.

Tészta:

egyszerű piskóta tészta 10 tojásból
10 tojás fehérje kemény habbá verve
10 sárgája 10 evőkanál cukorral habosra keverve, hozzáadni 10 evőkanál lisztet, összekeverni.
A kemény habbá vert tojásfehérjének a felét hozzáadni, fellazítani vele a tésztát majd a maradék fehérjét is hozzáadni de azt már óvatos mozdulatokkal, ne törjön össze a hab mert másképp nem jön fel szépen a piskóta.

Krém:

3 tubus cukrozott sűrített tej
500 gramm mascarpone
0.5 l tejszín
2 kis csomag habfixáló
1 evőkanál zselatin ha lágy a krém

a sűrített tejet még előző nap egy üvegbe töltöttem, egy vízzel teli hőálló tálba raktam, rácsavartam a fedőt és kb 100 fokon 3-4 órán keresztül hőkezeltem. Isteni finom karamell krém lett belőle. Hűtőbe téve sokáig eláll. A mascarponét egy nagyobb tálban habosra keverem a karamella krémmel. A tejszínt a fixálóval kemény habbá verem majd hozzáadom a mascarponés krémhez.
Ha túl lágy a krém akkor 1 evőkanál zselatint 3 evőkanál meleg vízben folytonos kevergetés mellett feloldunk majd teszünk hozzá pár kanál krémet, összekeverjük és ezután hozzátesszük az összes krémhez.

A tortát 3 lapra vágom, majd betöltöm. Maradjon egy kis krém majd a külső bevonáshoz és díszítéshez.
Mehet a hűtőbe.

Egy éjszakát "pihent", levettem róla a keretet, bekentem az oldalát is krémmel. Majd "bevontam" apróra tört és serpenyőben megpirított dióval. Kb 10-15 dkg kell a tortára. A maradék krémmel díszítettem, egyáltalán nem lett csicsás, ahogy a párom kérte :) Viszont Isteni finom és könnyű torta!

2013. január 26., szombat

Fehér kenyér

Még sok-sok évvel ezelőtt csináltam így a kenyeret, még otthon. Aztán elköltöztünk és nagyon rossz volt a víz minősége, bármit csináltam és bárhogy csináltam nem volt ehető a kenyér.
Itt most jó a víz, gondoltam, újra előveszem ezt a receptet és láss csodát bevált :)

Hozzávalók:
3,5 dl langyos víz
50 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál étolaj ( oliva olaj is lehet)
2 dkg friss élesztő 

berakom a gépbe kelesztő programra, ha az kész kiveszem a tésztát, átgyúrom, formázom, újra kelesztem (kb 35-40 perc). Tetejét késsel bevágom, vízzel megkenem majd 240 fokra melegített sütőben, gőzben sütöm 10 percig, majd a hőfokot levéve 200 fokra még kb 25-30 percig.
Ha kész és kiveszem újra lekenem vízzel.

Van, hogy olajjal kikent formába teszem. Úgy nem kell bevágni a tetejét, de keleszteni ugyanúgy kell és sütni is.

2013. január 5., szombat

Próba 2 - foszlós kalács

Mégpedig úgy, ahogy én szeretem.

Vanilliásan, puhán és még 3 nap után is finom.

A kis gép szuper, igaz még kísérleti stádiumban vagyok a receptekkel. Van ami sikerül van a mi nem. Sok múlik a liszt minőségén, az élesztőn, a víz mennyiségén stb.

De azért alakul :)


A foszlós kalácsom ilyen:



Fonni még nem tudok, de igyekszem azt is megtanulni. Előbb utóbb sikerülni fog. Most sajnálom igazán, hogy amikor nagymamám fonta a kalácsot nem figyeltem :(

A recept:

50 dkg liszt
2,5 deci tej
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 teáskanál vanilia eszencia vagy 2 csomag vaniliáscukor
10-12 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő

tojás a kenéshez

Ha valaki szereti akkor szórhat bele mazsolát. Én azt nem szoktam de anyukám igen.

Gépbe belerakni, kelesztős programot elindítani majd kikent formába tenni, megkenni tojással és 180 fokon megsütni. Ha nagyon hamar megpirul a teteje akkor fóliát rá és úgy sütni. Kb 30-35 perc kell neki.

Jó étvágyat hozzá!

Mézeskalács újrahasznosítva

A mézeskalács rövidke szezonjának sajnos vége, de szinte biztos vagyok benne, hogy majd minden családnál maradt egy doboznyi ebből a finomságból. Ahogy nálunk is.
Kapóra jött, hogy tegnap este azt mondtam a gyerekeknek: aki hamarabb elalszik annak kedvére készítek valami finomságot. Csinikém volt az első akinek álomport szórtak a szemébe, így Ő kívánt. "valamilyen golyós finomságot kérek anyuci"  Mosolyogva hallgattam a kérését és már tudtam is mit csinálok. Darált mézeskalács golyókat, meggyel a közepén csokival bevonva és a kedvéért cukorgyöngyökkel díszítve.
Elkészíteni roppant egyszerű, elfogyasztani gyorsan lehet és a mézeskalács doboza is felszabadul :)

Hozzávalók:
maradék mézeskalács, nekem kb fél kilónyi volt itthon
10 dkg darált dió
kb 1-1,2  deciliter kakaó (felnőtteknek lehet kávéval is csinálni, akkor kevés rum is mehet bele)
ha szükséges a meggybefőttből kicsi lé, hogy jól összeálljon a tészta.

olvasztott csokoládé ( 75%-os étcsoki volt itthon)

kisebb diónyi golyókat formázunk, közepébe 1 szem mag nélküli meggyet teszünk. Olvasztott csokiba mártjuk, tetejét díszítjük. Mehet rá kókuszreszelék, cukorgyöngy, színes"egérkaki" ki mit szeret :)

Kb fél óra alatt kész, kicsi pihentetés (míg a csoki megdermed) után fogyasztható.