Keresés ebben a blogban

2013. december 25., szerda

Puding - muffinformában

A gyermekeim nagyon szeretik a pudingot, de sajnos a boltit kérnék mindig. Én meg azt nem szívesen veszem meg. Viszont rájöttem, ha másképp tálalom akkor örömmel megeszik a hazait is :)
Most szilikon muffin forma aljába tettem pár mini fondant virágot és arra öntöttem rá a forró pudingot majd hagytam kihűlni és egyszerűen kiborítottam egy tányérra.
Így már persze szeretik és megeszik a házit is, nem nyafognak a boltiért.
Már szereztem be pillangó és medve alakú formákat is, fő a változatosság.



Elkészítése a szokásos, 1 liter tej és két csomag pudingpor kell hozzá. 8 deci tejet felteszek melegedni, a maradék tejben csomómentesen elkeverem a vanília pudingport és 5 -6 evőkanál xilitet. Ha forró a tej egy keveset merek az elkevert pudingporra, összekeverem (hőkiegyenlítés) majd hozzáöntöm a tejhez és folytonos kavargatás közben sűrűre főzőm.

Tálakba töltöm, illetve a gyerekeknek a muffin formák aljába megy pár szem fondánvirág és arra a puding.
Nagyon szeretik így és így már nem is annyira vonzó a bolti változat :)


2013. december 24., kedd

Békés, szeretetteljes karácsonyt...

.....kívánok minden kedves olvasómnak, erre tévedőnek.



Teljen, mindenkinek úgy az ünnep ahogy szeretné, ott és azokkal az emberekkel akik szívének a legkedvesebbek :)

2013. december 23., hétfő

Eperlekváros csíkos keksz

Keresgettem a neten, hátha találok valamit ami jó lesz a karácsonyi csomagba. Konyhavirtuóznál találtam meg. Igaz Ő aszalt áfonyával készíti, de én inkább a házi eperlekvárt vettem elő hozzá.
Rögtön dupla adaggal készítettem, hisz van itthon 2 ellenőröm, akik minden sütemény alaposan kielemeznek és ahhoz persze enniük kell belőle, jó sokat :)

Hozzávalók:

25 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 tojás
2 csipet só
2 teáskanál vanília aroma
44 dkg liszt

Töltelék:
1 üveg házi eperlekvár (persze tökéletesen jó a bolti is)

A lisztet a vajjal elmorzsoltam majd hozzáadtam az összes belevalót és összegyúrtam. Lefóliázva betettem a hűtőbe, nálam egy éjszakát töltött ott. Kivettem, kettévettem és téglalap alakúra nyújtottam. A 20x30-as tényleg jó méret :) 5 egyforma csíkra vágtam. Négyet megkentem eperlekvárral és szép sorban egymásra raktam őket. A sima került a tetejére. Betekertem folpakba és igyekeztem még jobban egymáshoz préselni a lapokat. Bekerült a mélyhűtőbe. A másik felével ugyanígy jártam el és az is került a mélyhűtőbe.
Majd 1 órát voltak bent, mikor kivettem, kicsomagoltam az oldaláról az újaimmal lesimítottam a kifolyt lekvárt majd kb fél centis szeletekre vágtam éles kés segítségével. Sütőpapíros tepsibe kerültek és 175-180 fokos sütőben kb 10 percig sültek.

A dupla adag jó ötlet volt, a felét még azonmód eltüntette a család, ahogy ehető hőmérsékletűre hűlt :)

Jó étvágyat hozzá!

Fotó hamarosan, teljesen lemerült a gépem.....






2013. december 22., vasárnap

Beigli teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből - édesítőszerrel

Ma elkészítettem a karácsonyi diétás beiglinket. A tészta az majdnem ugyan az lett mint a próbasütésnél annyi, hogy most nem kefirt raktam bele hanem natúr joghurtot.



A tölteléken egy kicsit változtattam.

Mákos-megylekváros

20 dkg darált mák
1,5 evőkanál folyékony édesítőszer
fél narancs leve
2 citrom leve egy reszelt héja (csak ha fogyasztásra alkalmas és alaposan meg van mosva)
1,2 dl tej
diétás meggylekvár

A tejet mikróban megmelegítjük és hozzáadjuk a darált mákhoz. Mehet bele az édesítő és a citruslevek és a citrom héja. Összekeverjük majd félretesszük kicsit kihűlni.
A tésztát én most 4 felé osztottam, egyik adagot kinyújtottam téglalap alakúra (ne legyen nagyon vékony, olyan fél centi), megkentem diétás meggylekvárral (én házit használtam de a bolti is kiváló) majd rátettem a máktöltelék felét. A két oldalsó szélét visszahajtom, lelapítom ( így talán nem folyik ki a töltelék) majd a tésztát feltekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Még egy adag tésztát szintén így elkészítek. Tojással megkenem.

Diós-almás

20 dkg darált dió
2 db közepes alma reszelve
1 citrom leve és a héja
1,5 evőkanál édesítőszer
1,2 dl tej

A tejet mikróban megmelegítem ráöntöm a darált dióra, belereszelem az almát, hozzáadom az édesítőszert és a citrom levét majd a héját. Összekeverjük és hagyjuk hűlni.
Egy adag tésztát kinyújtunk téglalap alakúra majd rátesszük a töltelék felét. Elegyengetjük, a két oldalsó szélét visszahajtjuk és lelapítjuk majd feltekerjük. Az utolsó adag tésztát is nyújtjuk és töltjük majd a tepsibe kerül az is. Megkenjük tojással, én a tetejére raktam fél szem diót, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni.
Előmelegített sütőben (180 fok) 40-45 percig sütjük. Mielőtt betesszük a sütőbe szúrjuk meg több helyen a tetejét hústűvel vagy villával, hogy a gőz távozni tudjon.

Jó étvágyat hozzá!

2013. december 20., péntek

Meggyes marcipán bonbon

Még mindig a karácsonyi ajándékok gyártásával vagyok elfoglalva, ma meggyes marcipán golyókat gyártottam. Ha megérik a karácsonyt akkor ezek is csomagba kerülnek. Nem sok esélyt látok rá, mert folyton kint sündörögnek a konyhában, a bonbonok körül :)
Ezt se bonyolult elkészíteni, kezdőknek is ajánlom.








20 dkg marcipán kell hozzá (én most boltit használtam, de ha valaki házit szeretne akkor tavaly leírtam a receptjét)
pár szem magozott meggy
10 dkg étcsokoládé a bevonáshoz (75 %-ost használtam)

A marcipánt kicsit átgyúrtam majd kis diónyi darabokat téptem ki belőle, a kezemen szétlapítottam, tettem a közepére meggyet és golyót formáztam belőle.
A csokoládét mikróban megolvasztottam és a golyókat belemártottam egy hústű segítségével.
Tetejére darált mogyorót szórtam. Kapszlikba került majd a dobozba is belefog ha marad belőle valamennyi......

2013. december 19., csütörtök

Nugátkrémes bonbon - egyszerűen

A bonbon készítés és én nem vagyunk jó pajtások. Valahogy sosem jön ki a formából, nem olyan a töltelék..... Mindig van valami ami miatt nem sikerül. Pedig a bonbon kurzuson minden olyan szép és jó volt :)

Márpedig szerettem volna ha a karácsonyi gasztro csomagban van bonbon. Hát most egy kicsit kicseleztem :)
Sikerült vennem mini bonbon kapszlikat, aminek nagyon örültem.
A nugátkrémet még tegnap összeállítottam, itt olvasható a receptje.
Ma 85 %-os csokoládét olvasztottam mikróban, magas hőfokon, közben sűrűn kevergetve. Mikor teljesen felolvadt adtam hozzá még egy kis csokoládét, ezúttal tejcsokit és addig kevergettem míg az is el nem olvadt.
Utána egy nagyon kicsit melegítettem a csokin majd egy kanál segítségével tettem a kapszlik aljára. Utána gyorsan mogyorónyi golyókat formáztam a nugátból és rátettem a csokira. Végül a tetejére is került csokoládé és még fehér cukorgyöngy is díszítésnek.



Hozzávalók:

14 dkg 85 %-os étcsokoládé
4 dkg tejcsokoládé
12 dkg nugát
kevés cukorgyöngy a díszítéshez.

30 db bonbon lett a fenti adagból.


2013. december 18., szerda

Nugát

Az egyik gasztro ajándék tölteléke nugát lesz, így ma elkészítettem, hogy holnap csak befejezzem a bonbont.
A receptet itt találtam. Mindössze annyit változtattam rajta, hogy én darált mogyorót pirítottam meg egy serpenyőben, mivel nekem nincs kávédarálóm. A tejcsoki az Boci csoki volt (az volt itthon)
Valahogy nehezebbnek gondoltam, de hipp-hopp elkészült.

Hozzávalók:

5 dkg mogyoró (nekem darált mogyoró)
5 dkg átszitált porcukor
5 dkg olvasztott tejcsoki

A mogyorót egy serpenyőben megpirítom, miután kész a porcukrot átszitálom és hozzáadom az apróra darált mogyorót. A tejcsokit mikróban megolvasztom, kb 1 perc alatt megvan, de közben többször ki kell venni átkavarni, különben odaég.
Az olvasztott csokit hozzáadom a mogyoró és porcukor keverékéhez és összedolgozom.


Ennyi és nem több :)
Én nem kóstoltam mert cukros, be kell vallanom, nagy volt a kísértés.....
Holnap folyt. köv.
Készülök a karácsonyra:)


2013. december 13., péntek

Túrós alagút - karácsonyi sütiversenyre

Férjem munkahelyén karácsonyi partit tartanak. A sütiket a dolgozók viszik, elég csalafinta módon oldották meg :) Karácsonyi sütiverseny keretében várják a finomságokat. Z-m kívánsága volt, hogy túrórudi muffint süssek. Na de annyit??? Így gondoltam kicsit másképp csinálom. A tésztát nem kapszlikba teszem, hanem őzgerinc formába és így majd szeletenként tudják enni, mondjuk variálni kellett a tésztán is, hogy legyen tartása. Itthon nagyon kevés liszttel készítem, csak a túró finom íze érvényesül. Most is igyekeztem megőrizni az ízt, remélem sikerült:).  Mellé még készült mézeskalács is,  a minik segítettek kisütni, díszíteni :)



Hozzávalók 1 őzgerinc formához:

25 dkg túró
15 dkg liszt
15 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 citrom leve
3 tojás
3 evőkanál tejföl (opcionális)
1 vaníliás cukor
5 dkg kandírozott narancshéj ( lehet saját készítésű vagy boltban vásárolt, Én az aldiban vettem)
10 dkg csoki (a mikuláskor felhalmozott csokirengetegből hasznosítottam)

A tojást kettéválasztjuk, a habját kemény habbá verjük. Ha nehezen akar felverődni akkor tehetünk hozzá egy csipet sót és hipp-hopp kész lez :) A tojás sárgájához hozzátesszük a villával összetört túrót, a cukrot, az olvasztott vajat, a citrom levét, a vaníliás cukrot. Összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Ha túl sűrű lett az állaga akkor beletesszük a tejfölt, nekem bele kellett tennem. Összekavarjuk, végül beletesszük az apróra vágott kandírozott narancshéjat és az apróra tört csokit (egy zacskóba tettem a kibontott mikulásokat és a húsklopfoló segítségével kivégeztem őket). Ezekkel is összekavarjuk, majd  hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét. Óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk majd sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük.
Előmelegített (180 fokos) sütőben készre sütjük.
A teteje aranybarna legyen, de csináljunk tűpróbát. Ha a tűre ragad tészta és a teteje már aranybarna akkor takarjuk le és úgy süssük tovább.

Kihűlés után megszórtam egy kis porcukorral, még minta is került rá. Mégiscsak karácsonyi buliba készült :)


2013. december 10., kedd

Beigli teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből, édesítőszerrel - próbasütés

Közeleg a karácsony és a sok-sok töltelékkel készített Isteni beiglik elmaradhatatlan hozzátartozói ennek a csodálatos ünnepnek.
Én nem "hagyományos" beiglivel készülök. Olyat édesanyám és anyósom szokott sütni:)
Én egy kicsit másképp készítem, idén először. Mindenképpen első, első beigli sütés és első diétás beigli.
Mondjuk ebből se lehet 1 egész rúddal megenni a karácsonyi vacsora után, de lehet enni 1-2 szeletet belőle és így lesz kerek a világ:) Nekem legalábbis. Kisgyerek korom óta szeretem a beiglit. A nagymamám nagyon finoman készítette, azóta se ettem olyan töltelékkel......

Ahogy most készítettem az egy próbasütés, szerettem volna tudni, hogy milyen. Ha netán rossz az elgondolásom akkor min is kell változtatnom. Illetve egy kiváló kiindulási alap az édes-kelt tésztás süteményekhez.



Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 tojás
1 pohár kefir vagy natúr joghurt
2,5 dkg élesztő
25 dkg margarin
1 evőkanál folyékony édesítőszer (Én  sweetab-ot használok)

A tojást összekeverem a mikróban langyossá melegített kefirrel majd belemorzsolom az élesztőt. Míg kel az élesztő a lisztet kimérem és elmorzsolom a szobahőmérségletű margarinnal. Hozzáadom az édesítőszert majd az élesztőt és összegyúrom. Lágy de nem túl puha tésztát kapunk amt félreteszünk pihenni.
Ekkora adagból 2 rúd beiglink lesz. Én 1-1 diós és mákos beiglit készítettem.

Töltelék:

20 dkg darált mák
1 evőkanál édesítőszer
fél narancs leve
1 citrom leve és héja
80 ml tej

Egy tálba tesszük a mákot, a tejet mikróban felmelegítjük majd hozzáadjuk a mákhoz. Belekerül az édesítő, a citrom és narancslé, citromhéj (csakis alaposan megmosva illetve csakis olyan ami fogyasztásra alkalmas). Összekeverjük majd hagyjuk kihűlni.

25 dkg darált dió
1 marék mazsola
1 citrom leve
1 evőkanál édesítőszer
80 ml tej

Egy tálba teszem a diót, a tejet mikróban átmelegítem majd hozzáadom a dióhoz. Beleteszek minden hozzávalót és összekeverem majd hagyom kihűlni.

A tésztát kettéveszem. Az egyiket lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtom, egyenletesen ráteszem a mák tölteléket. A két szélét visszahajtom és kicsit lenyomkodom majd feltekerem a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és megkenem tojással.
Kinyújtom a másikat is és erre a dió töltelék kerül, ugyan úgy feltekerem, a tepsibe teszem és lekenem tojással.
Míg melegszik a sütő pihentetem hűvös helyen a tésztát, majd hústűvel vagy villával megszurkálom és a 180 fokos sütőbe teszem. Kb 40 perc kell a sütéshez.

A hibák:

A tésztát nagyon vékonyra nyújtottam, főleg a mákosnál, így nem olyan jó. Legközelebb vastagabbra kell hagynom.
A töltelék kicsit száraz, több tej kell bele, 100-120 ml legalább.
Az édessége se volt meg, édesítőből is több kell, azt is emelem 1 evőkanál helyett 1,5 evőkanállal fogok beletenni a töltelékbe.
A citromot se fogom sajnálni belőle, nyugodtan mehet bele 2 citrom leve.
A mazsolát pedig legközelebb beáztatom majd egy kis vanília eszenciába.

A fotó sajnos nagyon rosszul sikerült, este későn csináltam.....


2013. december 8., vasárnap

Citrusosos mascarponés torta, Z születésnapjára

Férjem szombaton töltötte a 36-ot. Így most egy kicsit egy idősek vagyunk. Tényleg nem sokáig, mindössze 15 nap és én már 37 leszek....
Kérdeztem párom, hogy csokis vagy citromos tortát szeretne? Utóbbit kérte. Így egy egyszerű citrusos mascarpone krémmel töltöttem meg a piskótát. Na meg xilit került bele cukor helyett és az sem sok ám:)
Tényleg könnyű, kezdő konyhatündérek is megcsinálhatják, hisz rövid idő alatt igazán finom tortát lehet készíteni.



Hozzávalók:

6 tojásból piskótát sütöttem (6 tojás fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját habosra kevertem 6 evőkanál cukorral, majd kevertem hozzá 6 evőkanál lisztet. Egy kevés fehérje habot tettem hozzá, lazítottam a tésztán majd hozzáadtam a maradék tojáshabot és óvatos mozdulatokkal összekevertem. Sütőpapírral kibélelt formába öntöttem és 170-180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem)

Krém:
50 dkg light mascarpone
4 dl tejszín
18 dkg xilit
3 narancs leve
2 citrom leve és 1 reszelt héja
1 teáskanál vanília eszencia
2 csomag habfixáló
1 csomag express zselatin

Az 50 dkg mascarponét egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a xilitet, a narancsok és a citromok levét illetve belereszelem a citrom héját (megmosás után és csak akkor ha a héja fogyasztásra alkalmas) és hozzáadom a vanília eszenciát is. Alaposan összekeverem. A tejszínt egy másik tálban keményre felverem a 2 csomag habfixálóval. A mascarponés krémhez hozzáadom az express zselatint, összekeverem majd hozzáadom a tejszínt is és óvatos mozdulatokkal összekeverem. Meg lehet kóstolni és ha nem elég édes akkor mehet még bele xilit, Mi nem szeretjük ha nagyon csömör.

A piskótát kettévágtam, az aljra csepegtettem egy narancs levét, a piskóta hamar felszívta, majd rákentem a krémet és rátettem a tetejét. Hűtőbe raktam, hogy a krém kellően megszilárduljon és tudjam díszíteni.

Díszítéshez 3 dl tejszínt 3 evőkanál süssina édesítőpor és  1 csomag habfixálóval kemény habbá verünk. Habzsákba töltjük és díszítjük a tortát. Én még egy fél narancsot is felhasználtam a díszítéshez. A szépítésnél végig volt segítségem :) Kicsi lányom ott állt mellettem és lelkesen figyelt. Azt mondta, meg kell tanulnia, hogy készül a torta mert másképp nem fog tudni csinálni a saját gyermekének :)