Évek óta minden augusztus 20.-a egy kedves barátnőméknél vagyunk. Ott jön össze a "kis" csapat. 4 család apraja nagyja :) Együtt szoktuk ünnepelni a gyerekek 6. születésnapját :) Idén is így tettünk és idén is én csináltam a gyerekeknek a tortát.
Okozott egy kis fejtörést mert Báló tej, tojás és szója érzékeny. Viszont nem szerettük volna ha kimarad a jóból. Keresgettem egy kicsit majd Ágianyunál találtam egy jót. Kiváló ötletadó :)
Nem követtem az Ő receptjét, miután elolvastam saját kútfőből dolgoztam, de akik ettek a tortából azt mondták, hogy finom volt. Hiszek nekik, Én kihagytam a kóstolást.
Tojás mentes piskóta, a neten több változat kering, Én így csináltam:
30 dkg liszt
15 dkg barna cukor vagy kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódapor
1 evőkanál ecet
2,5 dl víz
vanilia eszencia ízlés szerint (én 1,5 teáskanálnyit tettem bele)
Száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük majd a folyékony alapanyagokat hozzáadjuk. Kikent formába öntjük és kb 160-170 fokon készre sütjük, kb 35 perc volt nekem, de sütőfüggő, formafüggő (20 centis formába öntöttem). A szódapornak és ecetnek köszönhetően egész szépen feljön de korántsem annyira mintha tojásos piskótát sütünk.
Töltelék
37,5 dkg gesztenyemassza (cukormentes)
3 dl rizstej
1 vaniliás puding
10 dkg porcukor
A gesztenyemasszát lereszeljük és 2 dl rizstejjel és a cukorral felforraljuk. A pudingport elkeverjük a maradék rizstejjel és a forró gesztenyés rizstejhez adjuk, simára keverjük és hagyjuk besűrűsödni.
3 felé vágjuk a tortát. 1 lap alulra majd rásimítjuk a krémet a tetejére pedig ráteszünk 1 tortalapot.
1 üveg magozott meggybefőtt.
1 csomag vaniliás puding
ha nem elég édes a meggylé akkor ízlés szerint cukor
1 csomag zseléfix
a meggylevet a meggyel együtt feltesszük főni. Ha felforr hozzáadjuk a vaniliás pudingot amit előzőleg kevés vízzel simára kevertünk. Hogy kellően sűrű legyen a zselé teszünk hozzá zseléfixet majd a kész zselét a tortalapra simítjuk és rátesszük az utolsó tortalapot.
Hűtőbe tesszük minimum 2 órára, hogy megdermedjen kellően a töltelék és ne csússzon szét a torta.
10 dkg növényi margarin 15-20 dkg porcukor. Simára keverni és a tortát vékonyan bevonni vele.
Fondánt (recept itt, annyi, hogy a margarin növényi margarin kell legyen )vékonyra nyújtunk és óvatosan rátesszük a tortára. Szemet, szájat, orrot, kalapot, nyakkendőt készítünk marcipánból és rátesszük. (Igény szerint színezzük a marcipánt)
És kész is :)
Tej, tojás és szójamentes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése