Keresés ebben a blogban

2012. december 4., kedd

Töltött papucsok

Könnyű és finom tészta, család kedve szerinti töltelék=finom vacsora vagy épp reggeli.
Vagy épp mindkettő :)
Nagyon szeretjük a kelt tésztás, töltött kifliket. Viszont a hagyományos kelt tészta nem olyan finom ezért szoktam rajta variálni. Ez a változat nagyon bejön a családnak, még másnap is finom puha a tésztája.
Elkészítése kicsit időigényes, de csak mert keleszteni kell. Ilyenkor télen az is hamar megvan, ha a meleg fűtőtest mellé tesszük a tálkát amiben a tészta van, hipp-hopp megkel és lehet vele dolgozni.
Addig meg elkészül a belevaló.

Tészta:
80-90 dkg liszt
1 evőkanál só
0,4-0,5 liter langyos tej
csipetnyi cukor
5 dkg élesztő
40 dkg olvasztott vaj vagy margarin (vajjal kicsit finomabb)

az élesztőt a cukros, langyos tejben megfuttatjuk majd a hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a margarint, sót és alaposan összegyúrjuk. Lehet kell majd még hozzátenni egy kis lisztet, a lényeg, hogy lágy, nem ragadós tésztát kapjunk. Ha kész akkor letakarjuk és hagyjuk megkelni.

Töltelék:

1 kis fej hagyma apróra vágva
fagyasztott vagy konzerv kukorica
3-4 evőkanál tejföl
reszelt sajt vagy tömlős sajt
mustár ízlés szerint
20 dkg kockázott füstölt tarja
kevés só

Kence:
1 tojás
3 evőkanál tejföl

Összekeverni és kész is. Tegnap ez került bele, de szoktam paradicsomosan is csinálni csirkemell sonkával. Vagy csak kolbásszal és sajttal töltöm meg, de virslivel is Isteni és még rengeteg variáció lehetséges.

Miután a tészta megkelt lisztezett deszkán kinyújtani kb fél centis vastagságúra. Fánk szaggatóval korongokat szaggatok teszek tölteléket a kör felére majd félbehajtom, szélét jól lenyomkodom, villával is rásegítek.
Tepsibe teszem, lekenem és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöm, kb 15-20 perc.

Jó étvágyat hozzá. Kép sajnos nincs, elfelejtettem fotózni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése