Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 1., vasárnap

Gesztenyés bohóctorta meggyzselével. Tej, tojás és szójamentes.

Évek óta minden augusztus 20.-a egy kedves barátnőméknél vagyunk. Ott jön össze a "kis" csapat. 4 család apraja nagyja :) Együtt szoktuk ünnepelni a gyerekek 6. születésnapját :) Idén is így tettünk és idén is én csináltam a gyerekeknek a tortát.
Okozott egy kis fejtörést mert Báló tej, tojás és szója érzékeny. Viszont nem szerettük volna ha kimarad a jóból. Keresgettem egy kicsit majd Ágianyunál  találtam egy jót. Kiváló ötletadó :)
Nem követtem az Ő receptjét, miután elolvastam saját kútfőből dolgoztam, de akik ettek a tortából azt mondták, hogy finom volt. Hiszek nekik, Én kihagytam a kóstolást.



Tojás mentes piskóta, a neten több változat kering, Én így csináltam:

30 dkg liszt
15 dkg barna cukor vagy kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódapor
1 evőkanál ecet
2,5 dl víz
vanilia eszencia ízlés szerint (én 1,5 teáskanálnyit tettem bele)

Száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük majd a folyékony alapanyagokat hozzáadjuk. Kikent formába öntjük és kb 160-170 fokon készre sütjük, kb 35 perc volt nekem, de sütőfüggő, formafüggő (20 centis formába öntöttem). A szódapornak és ecetnek köszönhetően egész szépen feljön de korántsem annyira mintha tojásos piskótát sütünk.

Töltelék

37,5 dkg gesztenyemassza (cukormentes)
3 dl rizstej
1 vaniliás puding
 10 dkg porcukor

A gesztenyemasszát lereszeljük és 2 dl rizstejjel és a cukorral felforraljuk. A pudingport elkeverjük a maradék rizstejjel és a forró gesztenyés rizstejhez adjuk, simára keverjük és hagyjuk besűrűsödni.

3 felé vágjuk a tortát. 1 lap alulra majd rásimítjuk a krémet a tetejére pedig ráteszünk 1 tortalapot.

1 üveg magozott meggybefőtt.
1 csomag vaniliás puding
ha nem elég édes a meggylé akkor ízlés szerint cukor
1 csomag zseléfix

a meggylevet a meggyel együtt feltesszük főni. Ha felforr hozzáadjuk a vaniliás pudingot amit előzőleg kevés vízzel simára kevertünk. Hogy kellően sűrű legyen a zselé teszünk hozzá zseléfixet majd a kész zselét a tortalapra simítjuk és rátesszük az utolsó tortalapot.

Hűtőbe tesszük minimum 2 órára, hogy megdermedjen kellően a töltelék és ne csússzon szét a torta.

10 dkg növényi margarin 15-20 dkg porcukor. Simára keverni és a tortát vékonyan bevonni vele.

Fondánt (recept itt, annyi, hogy a margarin növényi margarin kell legyen )vékonyra nyújtunk és óvatosan rátesszük a tortára. Szemet, szájat, orrot, kalapot, nyakkendőt készítünk marcipánból és rátesszük. (Igény szerint színezzük a marcipánt)

És kész is :)



Tej, tojás és szójamentes.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése